Personal Data Protection Act

Personal Data Protection Act

PRIVACY POLICY

Melvita ( under L'Occitane Malaysia Sdn. Bhd) or any of our subsidiaries or affiliates or any related companies or any other third party (collectively, “MEL”) Privacy Policy observes and complies with the Personal Data Protection Act 2010 (“Act”). This privacy policy (and the amendments thereof which may be made from time to time) (“Privacy Policy”) outlines and explains the policies and principles pertaining to the personal data that we obtain from you, as our valued customer or our tenants, landlords, consultants/advisors, ambassadors, vendors, suppliers, service providers, dealers, distributors and employees of our corporate tenants, landlords, consultants/advisors, vendors, suppliers, service providers, dealers, distributors.

MEL is committed to ensuring that the personal data provided to us are protected. This Privacy Policy describes and sets out the manner MEL deals with your personal data including the manner in which we collect, process, use, disclose, transfer and store your personal data. This Privacy Policy applies to our day-to-day operations including visitors to our website.

This Privacy Policy constitutes written notice to you in accordance with the Data Protection Principles under the Act. In addition, this Privacy Policy shall also constitute as a written notice (as the context shall require) in relation to personal data of any other individual (including, without limitation, individual tenants, landlords, consultants/advisors, ambassadors, vendors, suppliers, service providers, dealers, distributors and employees of our corporate tenants, landlords, consultants/advisors, vendors, suppliers, service providers, dealers, distributors) who is not our customer but whose data is required to be collected by us by reason of, or incidental to, the provision of any services to us or vice versa.

MEL reserves the right to revise and/or amend this Privacy Policy at any time and from time to time and the updated version and/or the supplemental Privacy Policy shall be posted at MEL’S website. Kindly review this Privacy Policy on a periodic basis to stay informed of your rights and the protections accorded to you under the Act.

By using this website and/or by submitting your personal data to us, you have agreed to be bound by this Privacy Policy whereby we shall have the right to process your personal data in accordance with the Privacy Policy.

(In this Privacy Policy, the term “we”, “ours”, “us”, “ours” refers to MEL who is authorised to collect the personal data or any information being the subject matter of this Privacy Policy.)

1. Consent to the Processing and Use of Personal Data

Personal data in this Privacy Policy refers to any information that relates directly or indirectly to an individual, who is identified or identifiable from that and other information in our possession.

In this regard, by providing us your personal data and your continued usage and/or subscription to our membership programme, it is deemed that you have given your consent for us to use and process your personal data in accordance with this Privacy Policy. Failure to consent to the above may result in us NOT being able to provide you or continue to provide you with the relevant benefits offered by MEL in your best interest.

In relation to personal data of any other individual who is not a customer but whose data is required to be collected by us to facilitate the various business transaction and/or engagement between us, it is deemed that such individual has given consent for us to process and use his personal data by the various business transaction and/or engagement between us.

When we need to collect your personal data for a purpose not set out in this Privacy Policy, we will endeavour to notify you and obtain your consent before such collection, or in the event that this is not practicable, as soon thereafter as is reasonable.

You have the choice, at any time, not to provide your personal data, or to revoke your consent for us to process or use your personal data by writing to us at the address as shown in Section 10 of this Privacy Policy. However, failure to provide such data or revocation of your consent may result in us being unable to provide you or continue to provide you the services in your best interest.

2. Collection of Personal Data

We treat and view your personal data seriously.

  1. Customers, potential customers or recipients of MEL’S products and/or services:

    In the course of your dealings with MEL, we may collect and/or you may have provided personal data and information about yourself to MEL. Such personal data may have been provided to MEL through your purchase or a third party’s purchase of MEL’S products and/or services (whether online or offline) where you were named as the recipient of the same, your application for MEL’S membership programme, your interaction with MEL at events, marketing campaigns or promotions organised by MEL or otherwise, your use of MEL’S website at http://www.melvita.com.my/ where cookies are used or through any other means of communication between you and MEL. The processing of your personal data is necessary in order for us to process your purchase or a third party’s purchase of our products and/or services (whether online or offline) where you are named as the recipient of the same, your application for registration as a member of the MEL’S membership programme, and/or to perform any of our contractual obligations owing to you or a third party.
  2. Our individual tenants, landlords, consultants/advisors, ambassadors, vendors, suppliers, service providers, dealers, distributors and employees of our corporate tenants, landlords, consultants/advisors, vendors, suppliers, service providers, dealers, distributors:

    In the course of your dealings with MEL, we may collect and/or you may have provided personal data and information about yourself to MEL. Such personal data may have been provided to MEL through your application to become our individual tenants, landlords, consultants/advisors, ambassadors, vendors, suppliers, service providers, dealers, distributors or your employer’s application to become our corporate tenants, landlords, consultants/advisors, vendors, suppliers, services providers, dealers or distributors (whether online or offline), your dealings with MEL as our individual tenants, landlords, consultants/advisors, ambassadors, vendors, suppliers, service providers, dealers, distributors or as a representative of our corporate tenants, landlords, consultants/advisors, vendors, suppliers, services providers, dealers or distributors, your use of MEL’S website at http://www.melvita.com.my/ where cookies are used or through any other means of communication between you and MEL. The processing of your personal data is necessary in order for us to process your application to become our individual tenants, landlords, consultants/advisors, ambassadors, vendors, suppliers, service providers, dealers, distributors or your employer’s application to become our corporate tenants, landlords, consultants/advisors, vendors, suppliers, services providers, dealers or distributors (whether online or offline) and/or to perform any of our contractual obligations owing to you or your employer.
3. Types of Personal Data

We obtain your personal data through various ways in the ordinary course of carrying out the Purposes as stated in this Privacy Policy, and this may involve personal data we receive from you through our communication with you via a variety of means and channels, including through our boutique(s), our membership scheme, through the internet or via post, email, phone, fax or text messaging on your mobile phone.

Such personal data which may be collected by us includes information concerning your name, age, identity card number, passport number, address (including shipping and billing address), gender, date of birth, contact information, email address, telephone number, nationality, payment information (credit card numbers and expiry dates), and company name (if applicable).

Where we collect information through our website, we may automatically collect certain non-personal information regarding website user that does not identify you, and this includes the Internet Protocol (IP) address of your computer, and the date and time you access the website (“non-personal information”). We may use non-personal information to compile tracking information report for our better understanding and study to best meet the needs of visitors to our website, whereby you will remain anonymous to us unless you specifically choose to share information with us.

4. Impact resulting from failure to provide your Personal Data
  1. Customers, potential customers or recipients of MEL’S products and/or services
    The failure to supply such personal data or if such personal data provided is not satisfactory to MEL, will result in us NOT being able to process your purchase or a third party’s purchase of MEL’S products and/or services (whether online or offline) where you are named as the recipient and/or your application for MEL’S membership programme, etc.
  2. Our individual tenants, landlords, consultants/advisors, ambassadors, vendors, suppliers, service providers, dealers, distributors and employees of our corporate tenants, landlords, consultants/advisors, vendors, suppliers, service providers, dealers, distributors
    The failure to supply such personal data or if such personal data provided is not satisfactory to MEL, will result in us being unable to process your or your employer’s application to become our tenants, landlords, consultants/advisors, ambassadors, vendors, suppliers, services providers, dealers or distributors (whether online or offline) and/or to perform any of our contractual obligations owing to you or your employer.
5. Purpose of collecting Personal Data

The personal data that you provide will be collected, used and otherwise processed by us for the following purposes, which shall include, but without limitation:

  1. In respect of our customers or potential customers or recipients of MEL’S products and/or services:
    1. processing your purchase or a third party’s purchase of MEL’S products and/or services (whether online or offline) where you are named as the recipient of the same;
    2. processing your application for MEL’S membership programme;
    3. for MEL’S user or customer relationship management procedures to monitor and improve our services;
    4. marketing of such services or products which may be of interest to you;
    5. for such purposes specifically provided for in any particular service or product offered by us;
    6. conducting marketing and client profiling activities in connection with our services and related products;
    7. for our internal record keeping;
    8. collection of payments from you;
    9. meeting any legal or regulatory requirements relating to our provision of services and products and to make disclosure under the requirements of any applicable law, regulation, direction, court order, by-law, guideline, circular, code applicable to us or any member companies of MEL;
    10. for the purposes of the Members Privileges Scheme;
    11. for the issuance of customer vouchers and/or administer any customer benefits; and
    12. for purposes relating to any of the above (including but not limited to research, benchmarking and statistical analysis).
  2. In respect of our individual tenants, landlords, consultants/advisors, ambassadors, vendors, suppliers, service providers, dealers, distributors and employees of our corporate tenants, landlords, consultants/advisors, vendors, suppliers, service providers, dealers, distributors
    1. processing your application to become our individual tenants, landlords, consultants/advisors, ambassadors, vendors, suppliers, services providers, dealers or distributors or your employer’s application to become our corporate tenants, landlords, consultants/advisors, vendors, suppliers, services providers, dealers or distributors;
    2. conduct credit checks on you;
    3. marketing of such services or products which may be of interest to you or your employer;
    4. for such purposes specifically provided for in any particular service or product offered by us;
    5. for our internal record keeping;
    6. collection of payments from you or your employer;
    7. meeting any legal or regulatory requirements relating to our provision of services and products and to make disclosure under the requirements of any applicable law, regulation, direction, court order, by-law, guideline, circular, code applicable to us or any member companies of MEL; and
    8. for purposes relating to any of the above (including but not limited to research, benchmarking and statistical analysis),

    (All the relevant purposes specified in Sections 5 (a) and (b) shall collectively be referred to as the “Purposes”).

For the avoidance of any doubt, please note that our use of the personal data may also be extended to other purposes, including to comply with all applicable legislation, laws and regulations, to prevent fraud or illegal activities, or, to enforce or defend any of our rights.

6. Disclosure of Personal Data

Personal data provided to MEL will generally be kept confidential. However, we may process, disclose, disseminate and/or transfer your personal data for the purpose of carrying out and/or fulfilling our obligations in respect of the Purposes and/or to all other purposes that are related to the Purposes as set out in Section 5 above to the following categories of parties:-

  1. any person to whom we are compelled or required to do so under the law or in response to a competent or government agency;
  2. any related companies of MEL, including those located outside Malaysia and/or those established in the future;
  3. our business partners and online affiliates that provide related services or products in connection with our business;
  4. government agencies, statutory authorities and industry regulators;
  5. our auditors, consultants, accountants, lawyers or other financial or professional advisers, credit reporting agencies; and
  6. our sub-contractors or third party service or product providers as may determine to be necessary or appropriate.

We may also disclose your personal data to external service providers (including but not limited to mailing houses, telecommunication companies, telemarketing and direct sales agents, call centres, data processing companies and information technology companies) that we engage for the purpose of carrying out and/or fulfilling our obligations in respect of the Purposes and/or to all other purposes that are related to the Purposes, to the extent as applicable and necessary.

We may also disclose your information to other third parties where such disclosure:

  1. is requested or authorised by you;
  2. is lawfully permitted or required;
  3. is in compliance with any judicial order or legal requirement;
  4. is required to protect and defend us and our property; and
  5. for all other purposes incidental and associated with any of the above or the provision of our services to you.

Notwithstanding the foregoing, we will endeavour to treat your personal data held by us as confidential, and to ensure that we, MEL treat your personal data as confidential in accordance with this Privacy Policy and with all applicable data protection legislation, to the extent as practicable and necessary.

7. Security and Protection of Personal Data

The Internet is not a secure medium. We cannot accept any responsibility for any unauthorised access or loss of your personal data, save in accordance with this Privacy Policy.

We have put in place various security procedures, rules and technical measures to protect your personal data from any loss, misuse, modification, unauthorized or accidental access or disclosure, alteration or destruction. All of our employees and data processors, who have access to and are associated with the processing of personal data, are obliged to respect the confidentiality of your personal data.

While we cannot guarantee that loss, misuse or alteration of data will not occur, we make reasonable efforts to prevent such unfortunate occurrences. Personal data that we collect from you will be stored and backed up securely in a restricted and controlled location.

8. Disclosure of Personal Data

Where we consider it necessary or appropriate for the purposes of data storage or processing or providing any service or product on our behalf to you, we may transfer your personal data to another related companies of MEL within or outside Malaysia that may or may not have similar protections in place regarding your personal data and its use as set out in this policy. In such a case, we note that you agreeable to such a disclosure or transfer where it is necessary to carry out and to fulfil our obligations in respect of the Purposes.

9. Retention of Personal Data

We will only retain your personal data for as long as necessary to fulfil our obligations in respect of the Purposes and to all other purposes that are related thereto and/or purpose(s) for which it was collected or to comply with legal, regulatory and internal requirements. Thereafter we will destroy or permanently delete your personal data.

10. Accessing To and Updating Personal Data

Please note that the accuracy of your personal data provided to us is essential. You are responsible for informing us about changes to your personal data or in the event you believe that the personal data we have about you is inaccurate, incomplete, misleading or not up-to-date.

You have the right to request access to and correction of personal data held by us subject to the provisions of the Act. In this respect, you may write to us at the address append below to:

  1. check whether we hold or use your personal data and request access to such data;
  2. request that we correct any of your personal data that is inaccurate, incomplete or out-of-date; and
  3. withdraw, in full or in part, your consent given previously, in each case subject to any applicable legal restrictions, contractual conditions and a reasonable time period.
    Attention : Customer Relationship Management (CRM) Department
    Email Address : info@melvita.com.my
    Telephone : 03-2720 6288
    Fax : 603- 2720 6303
    Address : A-16 Level 16, Menara NU, 203 Jalan Tun Sambanthan, KL Sentral, 50470 Kuala Lumpur

You may also contact us if you have any questions or concerns regarding this Privacy Policy. However, please note that we reserve the right to charge you a reasonable fee for processing of any data access request.

11. Cookies and links to other websites

We may use cookies on our website to allow you to set your individual preferences and to help us provide a better user experience. In this regard, you may choose to accept or decline cookies if your browser permits, but declining cookies may affect your use of the facilities at our website and your ability to access certain features of the site or to engage in transactions.

Our website may contain links to other third party owned and operated websites or internet resources. When you click on one of those links you are contacting another website or internet resource, and we have no responsibility or liability for or control over those other websites or internet resources or their collection, use, or in any way processing of your personal data. The inclusion of third party websites on our website shall not in any way constitute an endorsement of such website’s contents, actions or policies.

12. Update and Changes To This Privacy Policy

We reserve the right to amend and update this Privacy Policy from time to time. This Privacy Policy together with any changes, amendments or updates will be posted on our web-site at http://www.melvita.com.my/privacy

This Privacy Policy will be provided in both English and Bahasa Malaysia (the Bahasa Malaysia version will be made available in due course). In case of any inconsistencies, the English version shall prevail.




POLISI PRIVASI

Melvita (dibawah L'Occitane Malaysia Sdn. Bhd ) atau anak-anak syarikatnya atau syarikat-syarikat bersekutunya atau pengedar dan peniaga yang diberi kuasa atau mana-mana pihak ketiga yang lain (secara kolektifnya, “MEL”) Polisi Privasi memerhati dan mematuhi Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 ("Akta"). Polisi Privasi ini (dan sebarang pemindaan yang mungkin dibuat dari semasa ke semasa) ("Polisi Privasi") menerangkan dan menjelaskan polisi-polisi dan prinsip-prinsip yang berkaitan dengan data peribadi yang kami terima daripada anda, sebagai pelanggan yang dihargai atau penyewa, pemilik kedai, perunding/penasihat, duta, pembekal barangan atau produk, pembekal perkhidmatan, para peniaga, pengedar kami dan kesemua kakitangan penyewa, pemilik kedai, perunding/penasihat, duta, pembekal barangan atau produk, pembekal perkhidmatan, para peniaga, pengedar korporat kami.

MEL komited untuk memastikan bahawa data peribadi yang diberikan kepada kami adalah dilindungi dan dijaga. Polisi Privasi ini menerangkan dan menjelaskan cara MEL menguruskan data peribadi anda termasuk cara-cara kami mengumpul, memproses, mengguna, menzahir (mendedah), memindah dan menyimpan data peribadi anda. Polisi Privasi ini terpakai kepada operasi harian kami termasuk pelawat laman web kami.

Polisi Privasi ini berfungsi sebagai notis bertulis kepada anda mengikut Prinsip-prinsip Data Peribadi di bawah Akta. Polisi Privasi ini juga berfungsi sebagai notis bertulis bagi data peribadi individu-individu yang lain (termasuk tetapi tidak terhad kepada penyewa, pemilik kedai, perunding/penasihat, duta, pembekal barangan dan produk, pembekal perkhidmatan, para peniaga, pengedar kami dan kakitangan penyewa, pemilik kedai, perunding/penasihat, duta, pembekal barangan atau produk, pembekal perkhidmatan, para peniaga, pengedar korporat kami) yang bukan seorang pelanggan kami tetapi datanya diperlukan oleh kami atas sebab-sebab atau bersampingan dengan penyediaan perkhidmatan kepada kita ataupun sebaliknya.

MEL berhak untuk meminda dan mengemaskini Polisi Privasi ini dari semasa ke semasa dan versi terbaru dan/atau Polisi Privasi tambahan tersebut akan dipaparkan pada laman web MEL. Sila semak Polisi Privasi ini secara berkala supaya anda sedia maklum dengan hak-hak dan perlindungan terhadap anda di bawah Akta ini.

Dengan melayani laman web ini dan/atau dengan mengemukakan data peribadi anda kepada kami, anda telah bersetuju untuk menurut and mematuhi Polisi Privasi ini dalam pemprosesan data peribadi anda seperti mana yang diterangkan dan dijelaskan dalam Polisi Privasi ini.

(Dalam Polisi Privasi ini, terma “kami” dan “kita” merujuk kepada MEL yang dibenarkan untuk mengumpulkan data peribadi atau apa-apa maklumat yang merupakan hal perkara bagi Polisi Privasi ini.)

1. Persetujuan untuk Memproses dan Mengguna Data Peribadi

Data Peribadi dalam Polisi Privasi ini merujuk kepada apa-apa maklumat yang berhubungan secara langsung atau tidak langsung dengan seseorang individu, dimana individu itu dikenal pasti atau boleh dikenal pasti daripada maklumat itu dan maklumat lain yang dalam milikan kami.

Sehubungan dengan ini, dengan memberi kami data peribadi anda dan penggunaan yang berterusan dan/atau langganan untuk program keahlian kami, ini adalah disifatkan bahawa anda telah memberi persetujuan anda kepada kami untuk mengguna dan memproses data peribadi anda mengikut Polisi Privasi ini. Kegagalan untuk memberikan persetujuan anda akan menyebabkan kami gagal untuk memberikan perkhidmatan kami kepada anda bersertakan “benefit” berkaitan yang ditawarkan oleh MEL bagi kepentingan terbaik anda.

Berhubungan dengan data peribadi individu lain dan bukan pelanggan MEL tetapi datanya perlu dikumpul oleh kami atas sebab memudahkan pelbagai transaksi perniagaan dan/atau urusan antara kita, adalah disifatkan bahawa individu itu telah memberi persetujuannya kepada kami untuk mengguna dan memproses data peribadinya melalui transaksi-transaksi perniagaan dan/atau penglibatan antara kita.

Apabila kami perlu mengumpul data peribadi anda bagi tujuan yang tidak dinyatakan dalam Polisi Privasi ini, kami akan berusaha atau cuba untuk memberitahu anda dan memperolehi persetujuan anda sebelum pengumpulan tersebut, atau dalam keadaan di mana ini adalah tidak praktikal untuk mendapatkan persetujuan anda, dengan secepat dan semunasabah yang mungkin selepas itu.

Anda mempunyai pilihan, pada bila-bila masa, untuk tidak memberikan data peribadi anda dan/atau data peribadi sensitif anda kepada kami, atau membatalkan persetujuan anda untuk memproses atau menggunakan data peribadi dengan menulis kepada kami di alamat yang dinyatakan dalam Seksyen 10 Polisi Privasi ini. Walau bagaimanapun, kegagalan untuk memberikan data peribadi tersebut atau pembatalan persetujuan anda mungkin akan menyebabkan kami gagal untuk memberikan atau meneruskan perkhidmatan kami kepada anda sebagaimana yang dikehendaki bagi kepentingan terbaik anda.

2. Pengumpulan/Koleksi Data Peribadi

Kami memandang serius terhadap data peribadi anda.

  1. Pelanggan, bakal pelanggan atau penerima produk dan/atau perkhidmatan MEL:

    Semasa menjalani urusan anda dengan MEL, kami mungkin akan mengumpul dan/atau anda mungkin telah memberikan data peribadi dan maklumat tentang diri anda kepada MEL. Data peribadi tersebut mungkin diberikan kepada MEL melalui pembelian anda atau pembelian produk dan/atau perkhidmatan (sama ada “online” atau “offline”) MEL melalui pihak ketiga di mana anda telah dinamakan sebagai penerima, permohonan anda terhadap program keahlian MEL, interaksi anda dengan MEL di acara-acara, kempen pemasaran atau promosi yang dianjurkan oleh MEL atau sebaliknya, penggunaan anda melalui laman web MEL di http://www.melvita.com.my/ dimana “cookies” digunakan atau melalui apa-apa cara lain komunikasi anda dengan MEL. Pemprosesan data peribadi anda adalah diperlukan dan amat penting bagi kami untuk memproses pembelian anda atau pembelian daripada pihak ketiga akan produk dan/atau perkhidmatan kami (sama ada “online” atau “offline”) di mana anda telah dinamakan sebagai penerima, permohonan anda dalam program keahlian MEL dan/atau melaksanakan tanggungjawab kami terhadap anda atau pihak ketiga.
  2. Penyewa, pemilik kedai, perunding/penasihat, duta, pembekal barangan atau produk, pembekal perkhidmatan, para peniaga, pengedar kami dan kakitangan penyewa, pemilik kedai, perunding/penasihat, duta, pembekal barangan atau produk, pembekal perkhidmatan, para peniaga, pengedar korporat kami.

    Semasa menjalankan urusan anda dengan MEL, kami mungkin akan mengumpul dan/atau anda mungkin telah memberikan data peribadi dan maklumat tentang diri anda kepada MEL. Data peribadi tersebut mungkin diberikan kepada MEL melalui pemohonan anda sebagai penyewa, pemilik kedai, perunding/penasihat, duta, pembekal barangan atau produk, pembekal perkhidmatan, para peniaga, pengedar kami atau pemohonan majikan anda sebagai penyewa, pemilik kedai, perunding/penasihat, duta, pembekal barangan atau produk, pembekal perkhidmatan, para peniaga, pengedar (sama ada “online” atau “offline”), urusan anda dengan MEL sebagai penyewa, pemilik kedai, perunding/penasihat, duta, pembekal barangan atau produk, pembekal perkhidmatan, para peniaga, pengedar kami atau wakil korporat penyewa, pemilik kedai, perunding/penasihat, duta, pembekal barangan atau produk, pembekal perkhidmatan, para peniaga, pengedar kami, penggunaan anda pada laman web MEL dihttp://www.melvita.com.my/yang ada cookies digunakan atau melalui apa-apa care lain komunikasi anda dengan MEL. Pemprosesan data peribadi anda adalah diperlukan dan amat penting bagi kami untuk memproses pemohonan anda sebagai penyewa, pemilik kedai, perunding/ penasihat, duta, pembekal barangan atau produk, pembekal perkhidmatan, para peniaga, pengedar kami atau pemohon majikan anda sebagai penyewa, pemilik kedai, perunding/penasihat, duta, pembekal barangan atau produk, pembekal perkhidmatan, para peniaga, pengedar (sama ada “online” atau “offline”) dan atau melaksanakan tanggungjawab kami terhadap anda atau majikan anda.
3. Jenis Data Peribadi

Kami memperolehi data peribadi anda melalui pelbagai cara untuk melaksanakan Tujuan-tujuan yang dinyatakan dalam Polisi Privasi ini, dan ini merangkumi data peribadi yang diperolehi daripada anda melalui komunikasi kami dengan anda melalui pelbagai cara dan saluran, termasuk melalui butik kami, skim keahlian kami, melalui internet atau surat, e-mel, telefon, faksimili atau mesej teks telefon bimbit anda.

Data peribadi tersebut yang boleh dikumpul oleh kami adalah informasi mengenai nama, umur, nombor kad pengenalan, nombor pasport, alamat (termasuk penghantaran dan alamat untuk penghantaran bil), jantina, tarikh lahir, nombor telefon, alamat e-mel, nombor telefon, kewarganegaraan, maklumat pembayaran (nombor kad kredit dan tarikh luput) , dan nama syarikat (jika berkenaan).

Apabila kami mengumpul maklumat melalui laman web kami, kami mungkin mengumpul (secara automatik) sebarang maklumat mengenai pengguna laman web, dimana maklumat tersebut tidak akan mengenal pasti identiti pengguna laman web tetapi mengenai alamat Protokol Internet (IP) komputer anda, dan tarikh dan masa anda mengakses laman web kami (“maklumat bukan peribadi”). Kami akan menggunakan maklumat bukan peribadi tersebut untuk menyusun laporan pengesanan maklumat untuk pemahaman dan kajian kami untuk membolehkan kami memahami lebih baik keperluan pengunjung ke laman web kami. Identiti anda akan dikekalkan sebagai tanpa nama (anonymous) kecuali jika anda memilih untuk berkongsi maklumat dengan kami.

4. Impak akibat daripada kegagalan untuk menyediakan Data Peribadi anda
  1. Pelanggan, bakal pelanggan atau penerima produk dan/atau perkhidmatan MEL
    Kegagalan dalam memberi data peribadi tersebut atau data peribadi yang diberi adalah tidak memuaskan dan tidak memenuhi syarat kepada MEL, akan menyebabkan kami gagal untuk memproses pembelian anda atau pembelian pihak ketiga terhadap produk atau perkhidmatan(sama ada “online” atau “offline”) MEL dalam situasi anda telah dinamakan sebagai penerima dan atau pemohonan keahlian MEL anda, dan lain lain.
    Penyewa, pemilik kedai, perunding/penasihat, duta, pembekal barangan atau produk, pembekal perkhidmatan, para peniaga, pengedar individu kami dan kakitangan penyewa, pemilik kedai, perunding/penasihat, duta, pembekal barangan atau produk, pembekal perkhidmatan, para peniaga, pengedar korporat kami.
    Kegagalan dalam memberi data peribadi tersebut atau data peribadi yang diberi adalah tidak memuaskan dan tidak memenuhi syarat MEL, akan menyebabkan kami gagal untuk memproses pemohonan anda atau majikan anda sebagai penyewa, pemilik kedai, perunding/penasihat, duta, pembekal barangan atau produk, pembekal perkhidmatan, para peniaga, pengedar kami (sama ada “online” atau “offline”) dan/atau melaksanakan tanggungjawab kami terhadap anda atau majikan anda.
5. Tujuan-tujuan Data Peribadi Dikumpulkan

Data peribadi yang anda berikan akan dikumpulkan, digunakan dan sebaliknya diproses oleh kami untuk tujuan-tujuan yang berikut, termasuk tetapi tidak terhad kepada:

  1. Berkenaan dengan pelanggan-pelanggan atau bakal pelanggan-pelanggan atau penerima produck dan/atau perkhidmatan MEL:
    1. memproses pembelian anda atau pembelian pihak ketiga terhadap produk dan atau perkhidmatan (sama ada “online” atau “offline”) MEL dimana anda telah dinamakan sebagai penerima;
    2. memproses pemohonan anda untuk program keahlian MEL;
    3. untuk pengguna MEL atau prosedur pengurusan hubungan pelanggan demi memantau dan meningkatkan perkhidmatan kami;
    4. pemasaran perkhidmatan atau produk kami yang mungkin menarik minat anda;
    5. untuk tujuan-tujuan yang dinyatakan secara khusus dalam sebarang perkhidmatan atau produk yang ditawarkan oleh kami;
    6. menjalani pemasaran dan membina profil pelanggan untuk perkhidmatan dan produk kami;
    7. penyimpanan rekod “internal” kami;
    8. penerimaan bayaran daripada anda;
    9. pematuhan kepada undang-undang atau peraturan yang berkaitan dengan peruntukan perkhidmatan dan produk kami dan untuk membuat penzahiran (Pendedahan) di bawah sebarang undang-undang, peraturan, arahan, perintah mahkamah, undang-undang kecil, garis panduan, pekeliling, kod berkenaan kepada kami atau MEL;
    10. untuk tujuan Skim Keistimewaan Ahli;
    11. bagi pengeluaran baucar pelanggan dan/atau pemberian sebarang “benefit”kepada pelanggan; dan
    12. untuk tujuan yang berkaitan dengan mana-mana di atas (termasuk tetapi tidak terhad kepada penyelidikan, penanda aras dan analisis statistik).
  2. Berkenaan dengan penyewa, pemilik kedai, perunding/penasihat, duta, pembekal barangan atau produk, pembekal perkhidmatan, para peniaga, pengedar individu kami dan kakitangan penyewa, pemilik kedai, perunding/penasihat, duta, pembekal barangan atau produk, pembekal perkhidmatan, para peniaga, pengedar korporat kami
    1. memproses pemohonan anda sebagai penyewa, pemilik kedai, perunding/penasihat, duta, pembekal barangan atau produk, pembekal perkhidmatan, para peniaga, pengedar kami atau pemohonan majikan anda sebagai penyewa, pemilik kedai, perunding/penasihat, duta, pembekal barangan atau produk, pembekal perkhidmatan, para peniaga, pengedar korporat kami;
    2. menjalankan pemeriksaan kredit terhadap anda;
    3. pemasaran perkhidmatan atau produk yang mungkin menarik minat anda atau majikan anda;
    4. untuk tujuan-tujuan yang dinyatakan secara khusus dalam sebarang perkhidmatan tertentu atau produk yang ditawarkan oleh kami;
    5. penyimpanan rekod “internal” kami;
    6. penerimaan pembayaran daripada anda atau majikan anda;
    7. pematuhan kepada undang-undang atau peraturan yang berkaitan dengan peruntukan perkhidmatan kami dan produk dan untuk membuat penzahiran (Pendedahan) di bawah keperluan sebarang undang-undang, peraturan, arahan, perintah mahkamah, undang-undang kecil, garis panduan, pekeliling, kod berkenaan kepada kami atau MEL; dan
    8. untuk tujuan yang berkaitan dengan mana-mana di atas (termasuk tetapi tidak terhad kepada penyelidikan, penanda aras dan analisis statistik),

    (Semua tujuan-tujuan yang berkaitan yang dinyatakan dalam Seksyen 5(a) dan (b) secara kolektif dirujuk sebagai "Tujuan-tujuan tersebut")

Bagi mengelakkan sebarang keraguan, sila ambil perhatian bahawa penggunaan data peribadi anda juga boleh dilanjutkan untuk tujuan-tujuan lain, termasuk untuk mematuhi segala undang-undang dan peraturan, mengelakkan penipuan atau aktiviti yang menyalahi undang-undang, dan menguatkuasakan atau membela segala hak-hak kami.

6. Penzahiran (Pendedahan) Data Peribadi

Data peribadi yang diberikan kepada MEL secara umumnya adalah sulit. Walau bagaimanapun, kita mungkin memproses, menzahirkan (mendedahkan), menyebar dan/atau memindahkan data peribadi anda bagi tujuan menjalankan dan/atau memenuhi kewajipan kami berkenaan dengan Tujuan-tujuan dan/atau segala tujuan yang berkaitan dengan Tujuan-tujuan yang seperti dinyatakan dalam Seksyen 5 di atas kepada pihak-pihak yang berikut

  1. sesiapa yang kita diwajibkan atau dikehendaki berbuat demikian di bawah undang-undang atau tindak balas kepada kompeten atau agensi kerajaan;
  2. syarikat-syarikat yang berkaitan dengan MEL, termasuk mereka yang beralamat di luar Malaysia dan/atau yang akan ditubuhi pada masa depan;
  3. rakan perniagaan dan syarikat gabungan dalam talian (online) yang menyediakan perkhidmatan atau produk yang berkaitan dengan bisnes kami;
  4. agensi-agensi kerajaan, badan berkanun dan pengawal selia industri;
  5. juruaudit, perunding, akauntan, peguam atau penasihat kewangan atau penasihat profesional, agensi-agensi laporan kredit kami; dan
  6. sub-kontraktor atau perkhidmatan pihak ketiga atau pembekal produk yang diperlukan atau sesuai.

Kami juga boleh menzahirkan (mendedahkan) data peribadi anda kepada pembekal khidmat luar (termasuk tetapi tidak terhad kepada ”mailing houses”, syarikat-syarikat telekomunikasi, telepemasaran dan ejen jualan langsung, pusat-pusat panggilan, syarikat-syarikat pemprosesan data dan syarikat-syarikat teknologi maklumat) yang mana kami ada menggunakan perkhidmatan mereka bagi tujuan menjalankan dan/atau memenuhi tanggungjawab kami berkenaan dengan Tujuan-tujuan dan/atau segala tujuan yang berkaitan dengan Tujuan-tujuan, setakat mana yang terpakai dan perlu.

Kami juga boleh menzahirkan (mendedahkan) maklumat anda kepada pihak-pihak ketiga lain di mana penzahiran (pendedahan) tersebut :

  1. diminta atau dibenarkan oleh anda;
  2. dibenarkan atau dikehendaki menurut undang-undang;
  3. dikehendaki untuk mematuhi apa-apa perintah kehakiman atau keperluan undang-undang;
  4. diperlukan untuk melindungi dan mempertahankan kami dan harta kami; dan
  5. bagi segala tujuan-tujuan yang lain yang bersampingan dan berkaitan dengan mana-mana yang dinyatakan di atas atau pemberian perkhidmatan kami kepada anda.

Walau bagaimanapun, kami berusaha untuk menjaga kerahsiaan data peribadi anda yang dipegang oleh kami, dan memastikan bahawa kami, MEL menganggap data peribadi anda sebagai sulit mengikut Polisi Privasi ini dan semua undang-undang perlindungan data yang berkenaan, setakat mana yang praktikal dan perlu.

7. Keselamatan dan Perlindungan Data Peribadi

Internet bukan salah satu perantara yang selamat. Kita tidak boleh menanggung sebarang tanggungjawab bagi sebarang akses tanpa kebenaran atau kehilangan data peribadi anda, melainkan ianya adalah selaras dengan Polisi Privasi ini.

Kami telah menyediakan dan menggunakan pelbagai prosedur keselamatan, peraturan dan langkah-langkah teknikal untuk melindungi data peribadi anda daripada sebarang kehilangan, salah guna, ubah suaian, akses tanpa kebenaran atau tidak sengaja atau pendedahan, pengubahan atau pemusnahan. Semua pekerja dan pemproses data kami yang mempunyai akses dan dikaitkan dengan pemprosesan data peribadi bertanggungjawab dan memahami bahawa data peribadi anda adalah sulit.

Kami berusaha untuk mengelak daripada sebarang kehilangan, penyalahgunaan atau perubahan data ataupun kejadian yang tidak diingini berlaku. Data peribadi yang kami kumpul atau peroleh daripada anda akan disimpan di lokasi yang selamat dan terkawal.

8. Perkongsian dan Pemindahan Data

Kami mungkin memindah data peribadi anda kepada syarikat-syarikat lain yang berkaitan daripada MEL di dalam atau di luar Malaysia (bagi menjalankan atau menunaikan tanggungjawab kami bagi Tujuan-tujuan tersebut) yang mungkin tidak mempunyai perlindungan data peribadi. Dalam kes seperti itu, kami akan menganggap bahawa anda telah bersetuju kepada apa-apa pendedahan atau pemindahan di mana ia adalah perlu untuk menjalankan dan menunaikan tanggungjawab kami bagi Tujuan-tujuan tersebut.

9. Pengekalan Data Peribadi

Kami hanya akan menyimpan data peribadi anda sepanjang masa untuk memenuhi tanggungjawab kami bagi Tujuan-tujuan sepertimana di dalam Polisi Privasi ini dan segala tujuan yang lain yang berkaitan dengannya dan/atau untuk memenuhi tujuan-tujuan dimana data peribadi anda dikumpulkan atau untuk mematuhi undang-undang, peraturan dan keperluan dalaman. Selepas itu dan jikalau data peribadi anda adalah tidak diperlukan, kami akan memusnahkan atau memadamkan secara kekal data peribadi anda.

10. Kemaskini dan Akses kepada Data Peribadi

Sila ambil perhatian bahawa ketepatan data peribadi anda yang diberikan kepada kami adalah penting. Anda bertanggungjawab untuk memberitahu kami tentang sebarang perubahan kepada data peribadi anda atau sekiranya di dalam situasi di mana anda percaya bahawa data peribadi yang kami peroleh atau simpan adalah tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau bukan terkini.

Anda berhak untuk meminta akses untuk membuat sebarang pembetulan terhadap data peribadi yang dipegang oleh kami, tertakluk kepada peruntukan Akta tersebut. Anda boleh menulis kepada kami di alamat yang dilampirkan di bawah untuk:

  1. memeriksa sama ada kami memegang atau menggunakan data peribadi anda dan meminta akses terhadap data tersebut;
  2. permintaan untuk membetulkan sebarang data peribadi anda yang tidak tepat, tidak lengkap atau data yang bukan terkini; dan
  3. menarik balik, sebahagian atau sepenuhnya, kebenaran yang anda berikan sebelum ini, tertakluk kepada sebarang sekatan undang-undang, syarat-syarat kontrak dan tempoh masa yang munasabah
    Perhatian : Jabatan Perkhidmatan Pelanggan (CRM)
    Alamat E-mel : info@melvita.com.my
    Telefon : +603-2720 6288
    Fax : +603-2720 66303
    Alamat : A-16 Level 16, Menara NU, 203 Jalan Tun Sambanthan, KL Sentral, 50470 Kuala Lumpur

Anda juga boleh menghubungi kami jikalau anda mempunyai sebarang pertanyaan atau aduan mengenai Polisi Privasi ini. Walau bagaimanapun, sila ambil perhatian bahawa kita berhak untuk mengenakan caj bayaran yang munasabah untuk memproses sebarang permintaan akses anda.

11. 11. “Cookies” Dan Pautan ke Laman Web Lain

Kami akan menggunakan ”cookies” di laman web kami untuk membolehkan anda menetapkan keutamaan peribadi anda dan membantu kami memberi pengalaman pengguna yang lebih baik. Dalam hal ini, anda boleh memilih untuk menerima atau menolak ”cookies” sepertimana yang diizinkan oleh pelayar anda, tetapi penolakan ”cookies” mungkin akan menjejaskan penggunaan kemudahan dalam laman web kami atau urus niaga atau keupayaan anda untuk mengakses ciri-ciri tertentu dalam laman web kami.

Laman web kami mungkin mengandungi pautan ke laman web atau sumber-sumber internet yang dimiliki dan dikendalikan oleh pihak ketiga yang lain. Apabila anda klik pada salah satu pautan tersebut anda menghubungi ke laman web atau sumber internet yang lain dimana kami tidak mempunyai sebarang tanggungjawab atau liabiliti berkenaan dengan kawalan ke atas laman-laman web atau sumber internet tersebut. Kemasukan laman web pihak ketiga dalam laman web kami tidak boleh dalam apa-apa cara dianggap sebagai pengesahan keatas kandungan, tindakan atau polisi laman web tersebut.

Sila ambil perhatian bahawa Polisi Privasi ini adalah semata-mata untuk laman web kami dan tidak akan terpakai di mana-mana laman web pihak ketiga yang anda boleh mengakses melalui laman web kami. Untuk mengenal pasti bagaimana mereka (pihak ketiga) menguruskan data peribadi anda, anda perlu memastikan bahawa anda membaca polisi privasi mereka sebelum meneruskan akses anda di laman web mereka.

12. Kemaskini dan Perubahan Kepada Polisi Privasi Ini

Kami berhak untuk meminda dan mengemaskini Polisi Privasi ini dari semasa ke semasa. Polisi Privasi ini bersama-sama dengan apa-apa perubahan, pindaan atau kemaskini akan dipaparkan di laman web kami padahttp://www.melvita.com.my/privacy

Polisi Privasi ini akan disediakan dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Jika terdapat apa-apa yang tidak konsisten antara kedua-dua versi ini, versi Bahasa Inggeris akan digunapakai.